Etätyöpiste kotiin – seitsemän vinkkiä viihtyisän kotitoimiston suunnitteluun

Etätyöskentely kotona on lisääntynyt valtavasti viime aikoina. Etätyö säästää aikaa ja auttaa keskittymään – koronasuosituksista puhumattakaan. Keräsimme parhaat vinkit, jotka huomioimalla luot kotiisi hyvän ja viihtyisän etätyöpisteen.

Etätyöskentely sohvan nurkassa tai keittiön pöydän äärellä toimii jonkin aikaa, mutta pitkään jatkuessaan kroppa alkaa oireilla. Ryhti on huono, niska-hartiaseutu jumissa ja päätä särkee. Kuulostaako tutulta? Listasimme etätyöntekijöille tärkeimmät seikat hyvän etätyöpisteen suunnittelussa.

Jos haluat kotitoimistosi nopeasti kuntoon, pyydä meidät kylään. Voit jättää yhteystietosi esimerkiksi verkkosivujemme kautta. Vastaamme sinulle arkisin vuorokauden kuluessa.

1. Aloita suunnittelu kodin neliöistä

Kaikki alkaa kodin käytettävissä olevista tiloista. Tuleeko etätyöpisteesi kotona jonnekin pieneen nurkkaan vai onko sille varattavissa kokonainen huone? Jos kotonanne on esimerkiksi vierashuone, voisiko työpiste olla osa vierashuonetta tai mahtuisiko olohuoneen nurkkaan pieni työskentelytila? Vai tarvitsisiko lapsenne uuden pöydän koulutöiden tekoon, jolloin voisitte jakaa saman pöydän vaikka lastenhuoneessa? Kannattaa miettiä tilavaihtoehtoja rohkeasti ja ennakkoluulottomasti monelta kantilta.

2. Ideoi rohkeasti työhuoneen toimintoja

Ihannetilanne on varmasti kaikilla, että etätyöpisteelle olisi oma huone. Tällöin oven saa kiinni ja töihin voi keskittyä rauhassa. Se tuo himpun verran myös tuntua siitä, että aamulla ”lähtee” töihin tai lounastauolla menee työpaikkaruokalaan eli etätöissä omaan keittiöön.

Muutoin vain mielikuvitus on rajana työhuoneen suunnittelussa. Työpöydän lisäksi työhuoneessa voi olla vaikka oleskelunurkkaus luovalle työlle tai kenties pieni tila taukojumppaan. Jo muutaman minuutin mittainen taukojumppa ehkäisee istumatyön haittoja.

3. Sisusta työnurkkaus osaksi kotia

Jos työpisteesi tulee esimerkiksi olohuoneen yhteyteen, kannattaa kalusteiden valinnassa huomioida tilan muu sisustus, muun muassa värimaailma. Lopputulos on rauhallisempi ja silmälle miellyttävämpi, kun olohuoneen kaunis tammipöytä saa kaverikseen tammisen työpöydän. Jos työpöytä poikkeaa rajusti muusta sisustuksesta, voi työpiste hyppiä silmille ja alkaa pidemmän päälle ärsyttämään. Noudata siis kotisi sisustustyyliä myös etätyöpisteen rakentamisessa.

4. Huomioi sähkö, valaistus ja työpöydän sijainti

Olipa työtilasi mikä tahansa, huomioi mahdollisuuksien mukaan myös työpöydän sijoittaminen. Usein on mukavampaa katsella työpisteeltä ikkunasta ulos kuin katsella työpisteen takana olevaa valkoista seinää.

Entä onko työpisteen lähellä tarvittavat sähköpistokkeet ja millainen on valaistus? Tarvittaessa huoneeseen voi uusia kattovalaisimen ja hankkia pöydälle pöytävalaisimen. Valaistusta ei kannata sivuuttaa, sillä valon määrä ja laatu vaikuttavat tutkitusti ihmisen vireyteen. Kirkas valo tukee aktiivisuutta ja hämärä rauhoittaa. Parhaiten ihminen työskentelee päivänvaloa muistuttavassa valossa eli 5000–6500 kelvinin värilämpötilassa. Tämä värilämpötila vähentää myös silmien rasitusta.

Haluaisitko maisemakonttorin? Sijoita työpöytä kotona ikkunan alle. On miellyttävämpää katsoa maisemaa ikkunasta ulos kuin tuijottaa valkoista seinää läppärin takana.

5. Vaihtele työasentoa ja jaloittele

Kun työtila on päätetty, on aika siirtyä työpöydän valintaan. Mieti kuinka paljon vietät aikaa työpisteelläsi? Jos koneen ääressä kuluu päivässä tunti tai pari ja muuten olet liikkuvassa työssä, riittää pienempikin ja edullisempi työpöytä.

Jos taas olet paljon koneella, kannattaa työpöytään satsata. Monella toimii parhaiten sähköpöytä. Arkemme on usein melko passiivista, minkä vuoksi työnteko seisten tuo vaihtelua staattiseen työasentoon. Tutkimusten mukaan aikuiset viettävät valveillaoloajastaan noin 75 prosenttia paikoillaan, pääosin istuen. Istumisesta aiheutuu useita terveyshaittoja ja uusimmat tutkimukset kehottavatkin vaihtelemaan työasentoa ja -paikkaa sekä tauottamaan tekemistä.

Lisäksi, jos työpistettä käyttää kotonanne useampi perheenjäsen, on sähköpöytä muunneltavampi eri mittaisille käyttäjille. Sähköpöytien hinnat ovat tulleet viime vuosina paljon alaspäin, minkä ansiosta saat perustoimivan sähköpöydän jo muutamalla sadalla eurolla.

6. Älä istu etukumarassa hartiat kasassa

Työpöydän lisäksi toinen tärkeä valinta on työtuoli. Hyvässä työtuolissa on monipuolisesti säätövaraa, niin korkeudessa, syvyydessä kuin mahdollisissa käsinojissakin. Istuma-asennoista vähiten kuormittava on takakenoinen asento hyvään selkänojaan nojaten. Pahin asento on etukeno, jossa välilevyjen paine kasvaa, aineenvaihdunta heikentyy ja lihasten kyky tukea selkärankaa vähentyy.

Myös satulatuolit ja tasapainotuolit eli ”nojailutuolit” ovat hyviä, näissä oikeastaan omat mieltymykset ratkaisevat. Monipuolisissa satulatuoleissa tuolin leveyttä, kulmaa ja korkeutta voi säätää portaattomasti. Satulatuolin vahvuus on ns. ratsastaja-asento, jossa selkäranka pysyy luonnollisessa kaaressa. Se vähentää jännitystä niskassa, hartioissa ja ristiselässä.

Tasapainotuoli taas pakottaa istumaan hyvässä asennossa. Istuminen vaatii tasapainon ylläpitoa vartalon lihasten avulla, vähentää vartalon rasitusta ja parantaa verenkiertoa.

7. Muista viimeinen silaus

Lopuksi etätyöpistettä kannattaa tarkastella kokonaisuutena. Miltä kotitoimisto näyttää ja tuntuu? Piristäisikö tilaa viherkasvi? Toimiiko säilytys? Tuntuuko tila viihtyisältä? Esteettisyysasiatkin ovat pitkälti kiinni omista mieltymyksistä – toisille ne ovat tärkeämpiä kuin toisille.

Entä kaipaisiko tila pientä pintaremonttia? Uutta tapettia, maalia, lattiaa tai kenties säilytystilaa uusien liukuovikaappien muodossa? Me Remisterillä toteutamme pieniä ja suuria unelmia viihtyisistä kodeista. Lue lisää sisustusremonteistamme ja varaa maksuton käynti.

Kategoriat: Ajankohtaista Avainsanat: ,